Notice: Undefined variable: post_id in /data/wordpress/htdocs/wp-content/plugins/pressapps-knowledge-base/public/partials/page/page-single.php on line 41
Näin tuotat Swaylla saavutettavaa opetusmateriaalia
Sisältö
Kun opettajana teet materiaaleistasi saavutettavia, varmistat kaikkien opiskelijoiden mahdollisuuden hyödyntää sitä parhaalla mahdollisella tavalla. Käytännössä tämä tarkoittaa, että käytät helppokäyttöisyyden tarkistuksen työkalua tuodessasi Swayhin tekstiä, kuvia, videoita tai muita upotuksia. Työkalulla voit muun muassa varmistaa hyperlinkkien käytettävyyden ja näytönlukuohjelmien pääsyn sisältöihin.
Miten teet Sway-materiaalistasi saavutettavaa
Yksinkertaisen, tekstiin ja kuvaan perustuvan saavutettavan materiaalin tuottaminen ei vaadi opettajalta juurikaan lisätyötä. Samat ohjenuorat pätevät myös muiden dokumenttien tuottamiseen:
- Tee otsikoista yksilöllisiä ja käytä aina otsikkotyyliä (H1, H2 jne.).
- Älä käytä tekstissä kursiivia, alleviivausta tai suuraakkosia. Korosta lihavoinnilla, jos tarvetta.
- Käytä tarpeeksi suurta kontrastia väreissä tai varmista, että käyttäjät pääsevät suurikontrastiseen helppokäyttönäkymään. Kontrastit voit tarkistaa esimerkiksi WebAim -tarkistusyökalulla.
- Tee tekstiin linkeille selvät kuvaukset pelkkien URL-osoitteiden sijaan. Varmista linkin Näyttöteksti-ruudussa, että linkitetty teksti on yksiselitteinen ja kuvaa linkin takana olevaa sisältöä.
- Varmista, että kuville ja videoille on tehty muokkausnäkymässä vaihtoehtoiset tekstit, jotta näytönlukuohjelmat pystyvät tulkitsemaan niitä. Sway luo kuvalle vaihtoehtoisen tekstin tiedostonimen perusteella tai käyttää jo olemassa olevaa vaihtoehtoista tekstiä (esim. verkosta ladatuissa kuvissa tämä voi jo olla). Varmista, että automaattisesti muodostunut teksti on kuvaava.
- Käytä tekstitystä ääni- ja videosisältöihin. Tekstitystä voi käyttää myös silloin, kun ääntä ei voi käyttää (esimerkiksi meluisissa ympäristöissä).
Swayn helppokäyttönäkymä
Opiskelija voi avata Swaylla tuotetun materiaalin valitsemalla esityksen kolmesta pisteestä Helppokäyttönäkymä-vaihtoehdon. Kun jaat linkin materiaaleihin, laita mukaan myös tieto helppokäyttönäkymän mahdollisuudesta.
Sway vastaa WAI-ARIA –suosituksia (Accessible Rich Internet Applications), jotka määrittelevät, kuinka saavutettavuus huomioidaan erityisesti dynaamisen sisällön ja käyttöliittymäelementtien yhteydessä.
Laajemmat ohjeet Microsoftin sivuilla
Notice: Undefined variable: output in /data/wordpress/htdocs/wp-content/plugins/pressapps-knowledge-base/public/partials/page/page-single.php on line 83